Atopisk eksem – Mer enn bare et utslett
Sykdommen er ubehagelig for barnet og involverer røde, kløende, tørre og hovne områder på barnets sensitive hud. Det påvirker oftest hender, kinn, armer og ben. På verdensbasis har 43 millioner barn under fire år atopisk eksem.
Dessverre ser vi også at ca. tre av fem barn med atopisk eksem utvikler andre typer allergier senere i livet.

Hvorfor får babyer og barn atopisk eksem?
Man har enda ikke klart å identifisere alle årsakene til hvorfor noen barn får atopisk eksem. Vi vet imidlertid at risikoen for å utvikle atopisk eksem kan være opptil 50 % høyere for barn av foreldre med atopisk eksem.

Hvordan veilede foreldre?
Ernæring
Morsmelk inneholder viktige næringsstoffer og immunstoffer spedbarn trenger for å vokse og utvikle seg. Ammende barn har lavere sannsynlighet for å utvikle atopisk eksem, og amming er derfor viktig.
Hvis amming ikke er mulig, anbefales en morsmelkerstatning med delvis hydrolysert protein, som er vist å ha en forebyggende effekt på forekomsten av atopisk eksem.
For nesten 30 år siden startet den største randomiserte kliniske studien av morsmelkerstatning og utvikling av atopisk eksem. GINI*-studien randomiserte 2252 friske, nyfødte barn, med risiko for å utvikle allergier, inn i fire grupper. Hver gruppe fikk ulike typer morsmelkerstatning (MME) med ulike typer proteiner.

20 år senere ble deltakerne i studien fulgt opp. En reduksjon av forekomst av atopisk eksem på opptil 41 % ble observert hos de som fikk morsmelkerstatningen med delvis hydrolysert myseprotein (pHF-W) sammenlignet med de som fikk morsmelkerstatning med intakt kumelkprotein (CMF).
Vi venter nå på en 30-års oppfølging av studien.
*GINI = The German Infant Nutritional Intervention Study
** pHF-W = partial whey hydrolysate (NAN EXPERTPRO HA 1) MME = morsmelkerstatning
Unngå hudirritasjoner
Røyking, avgasser fra maling, støvmidd, pollen, dyrehår og parfyme er alle viktige faktorer å diskutere når man gir råd til foreldre med et barn som enten allerede har utviklet atopisk eksem, eller har økt risiko for å utvikle det.